Ugrás a fő tartalomra

Lézerszkennelés 2, mi a légi lézerszkennelés

Tegnap ott hagytuk abba, hogy kezembe vettem 2008-ban az első lézerszkennelt tájfutó alapanyagokat.

Ma körüljárjuk mi is az a lézerszkennelés, illetve a minket érintő ága, a légi lézerszkennelés, ALS.

 

Így néz ki a szkenner kisebb változata, drónhoz rögzítve

A szkenner rövid, sűrű impuzusokban rengeteg lézersugarat bocsát ki, majd ez a terepről visszaverődik.

A lézersugár visszaverődésnek idejéből távolságot lehet számítani. A szkennert hordozó repülő eszköz (repülőgép, helikopter, drón) helyzetét GPS-el állandóan rögzítve, a pont terepi helye és magassága meghatározható.

 

Az ALS rendszer

A visszaverődőtt jel alakja a terepborításról is hordoz információt 

Négyzetméterenként 1-50 pont, vagy több is lehetséges, tehát óriási számítógépes kapacitásra van szükség a feldolgozáshoz.

Rengeteg előnye van az addig használatos fotogrammetriához képest, ezek közül néhány:

kevés közvetlen emberi munka szükséges, nem a kiértékelő gyakorlottsága határozza meg az eredményt, nincs emberi tévedés, azonos minőség

bármennyire is fedett lombozatú a terület, a négyzetméterenkénti beeső sugárpontok közül valamelyik a talajról fog visszaverődni, ezeket kiválogatva pontos szintvonalrajzot kapunk

egyes sugarak a fedettségről, növényzetről fognak visszaverődni, így ennek magasságára is lesz adat

a visszavert jel alakjának elemzéséből a felület milyenségre (növényzet épület, stb) is lesz adatunk 

nagy termelékenység

Kétféle alapfájl készül a feldolgozás során:

Az egy négyzetméterre eső pontok közül a legalacsonyabbról, a földről (talajról) visszaverődő jelek adják a digitális terep modellt (DTM). Ez alapján készülnek a szintvonalak és a különböző domborzati árnyalatos képek.

A többi pont a magasabbról, növényzetről, sziklákról, épületekről, stb verődik vissza, ezek alkotják a digitális felszínmodellt (DSM). Ez alapján készül a növényzet képe.

A kétféle terepmodell

Ezek a fájlok a legtöbb európai országban ingyen letölthetők az állami térképészeti honlapokról, vagy minimális térítésért megvásárolhatók. Nálunk semmilyen állami szolgáltatás nincs.

A két fájlból különböző ingyenes, vagy fizetős programok segítségével legenerálhatók a tájfutó térkép készítéséhez szükséges alapanyagok, ezzel folytatjuk holnap, és megláthatod a Hungária Kupa Kupa térképét!

 

Megjegyzések