Ugrás a fő tartalomra

Lézerszkennelés 3, a Hungária Kupa térképe

 Előzetesen bemutatom, miért hatalmas minőségi ugrás a hazai tájfutó térképkészítés történetében a légi lézerszkennelt alapanyagok használata.

Eddig ez volt, (és van), magyarországon az 1:10000-es topográfiai térkép áll rendelkezésre szintvonalnak, általában ez alapján készül a tájfutó térkép szintvonalrajza is, természetesen a terepen kiegészítve, korrigálva, nem kevés munkával.

Az 1:10 000-es, valószínű az 1980-as években készült topográfiai térkép, sárga színüek a lézerszkenneléssel előálló szintvonalak

A légi lézerszkennelt adatatokból saját magunk generálhatunk alaptérképeket a terepmunkához. Én az OCAD térképrajzoló programot használom erre, de van ingyenes is, például a LAStools.

A Hungária Kupa egyik térképének kis részlete így készült.

A szintvonalak készítésekor tetszés szerinti szintközt állíthatunk be, én 1,25 métert szoktam. Így kirajzolódnak a 2,5 méterenkénti, a szabvány 5 m-es (itt is barna) alapszintközt  felező, 2,5 méterenkénti (kék) szintvonalak is. Persze amit mi „felező” szintvonalnak nevezünk, az a jelkulcs szerint „idomvonal”, ami a két szintvonal között elhelyezkedő valamilyen kisebb domborzati formát jelöl.

Szintvonalak 1,25 m-enként

A terep lejtésének függvényében beállítható, hogy milyen dőlésszögnél mennyire legyen „sötét” a kép. Érdemes ezt több értékkel is kipróbálni, mert az ügyesen megválasztott értéknél a sziklalépcsők, sziklafalak jól kirajzolódnak.

Lejtőmeredekséget mutató szürkeárnyalatos kép

Árnyékhatást szimuláló szürkeárnyalatos képet is beállíthatunk, ahol változtatni lehet, milyen szögből legyen megvilágítva a terep. Itt is érdemes többfélét elkészíteni, mert a völgyoldalakban lévő tereptárgyak, utak, stb jobban látható egyiken, míg a völgy túloldal a másikon. Ezeken a képeken újabb, részletek rajzolódhatnak ki, az előző, tereplejtésen alapuló képhez képest.

Árnyékhatáson alapuló szürkeárnyalatos kép

Bónusz, hogy a növényzet magasságáról is kapunk képet. Itt be lehet állítani, milyen magassághoz milyen szín tartozzon, érdemes a tájfutótérképek színvilágához hasonlót választani. A sárgák általában jól látszanak, csak azt kell eldönteni, hogy tele, vagy raszter sárga lesz majd. A zöld és fehér természetesen nem felel meg a mi színhasználatunknak, de sokszor jól használható. Például egy felnövő, most kb 2-3 méter magas bozótban fehéren „világítanak” a magas hagyásfák.

Növényzet magasságon alapuló kép

Hungária Kupát rendező Tabáni Spartacus mintegy 2 millió forintért készíttette el a verseny területéről a friss szkennelést. Idehaza sose látott részletességű és pontosságú alapanyagot biztosítottak a térképkészítőknek, akik mindent megtettek a jó térképért.

vőre a versenyen szuper térképekkel futhatnak a Hungária Kupa résztvevői!

A kész térkép mintegy 0,3 km2 méretű darabja


Megjegyzések

  1. A repülés, szkennelés engedélyeztetésről is olvashatunk majd?

    VálaszTörlés
  2. Szerintem az a cég intézi, aki meg lett bízva a felméréssel, ők bérlik a repülőt/helikoptert is.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése