Ugrás a fő tartalomra

Tájfutó térképek terepi helyesbítése 1 – az alaptérképek kezelése

 Az 1970-es években a honvédséggel történt együttműködés keretében az MN Térképészeti Intézet biztosította a korszerű 1:10000 méretarányú topográfiai térképből az alapanyagot. Ezt a helyesbítők 3 db fekete-fehér fotópapír másolaton kapták meg. Ebből egy kellett a tisztázati, színrebontott rajzhoz, 2 db-ot szétvágva el lehetett osztani a helyesbítők közt.

Alaptérkép fotópapíron
Kezdetben ceruzával közvetlenül erre a fotóra, vagy esetleg a ráhelyezett pausz papírra történt a terepen a rajzolás. Ez nem volt időjárás álló, már párás időben is változott a mérete, hullámosodott. A 70-es évek közepétől hozzá lehetett jutni műanyag alapú rajzfóliához, ez már mérettartó volt, de az alatta lévő fotópapír továbbra se. Az 1983-as hazai világbajnokság alapanyagai kivételesen fényérzékenyített, szalmiákos előhívású műanyag fóliára készültek, így az alaptérkép és a terepi fóliák is mérettartóak voltak, ami a készülő térkép pontossága miatt volt fontos. 

Alaptérkép szalmiákos fólián
Ez csak a VB-re volt, a „normál” versenyek alaptérképe továbbra is fotópapíron érkezett. Szerencsére különböző öntapadós átlátszó fóliák, pl. 5 cm széles cellux ráragasztásával vízhatlanítani lehetett az alaptérképet. Ez kicsit munkás volt, de megérte. Az 1990-es évektől beszerezhetővé váltak a laminálógépek, és fóliák, amelyekkel az A/4-es papírt egyben be lehetett vonni.

A/4-es laminálógép

Alaptérkép laminálva
2010-től megjelent a vízálló pretex papír, amit erre külön erre a célra hozattunk be. Később a tájfutó térképeket is egyre gyakrabban nyomtatták ilyen papírra, és a versenyeken megmaradt térképek hátuljára nyomtattuk a terepi munka lapjait (újrahasznosítás 😊). 

Mintegy 5 évvel ezelőtt a terepen hordozható, térképezésre is használható készülékek (mobil, tablet), és erre alkalmas programok, például az OpenOrienteering Mapper androidos változatának megjelenésével feleslegessé vált a papíralapú alaptérkép, és az arra helyezett fólia.

Alaptérkép a telefonon


Megjegyzések

  1. Én az alaptérképekre egy Bandatex nevű fóliát kasírozgattam fel. Palatinszky János dolgozott a MÁV pécsi igazgatóságán műszaki vonalon, elektromérnökként hozzájutott néhány ilyen tekercshez. (1990 táján) Azóta is van belőle , így én azt használom. Mérettartó, kellő vastagságú, a víztől sem ijed meg, de a ROTRING hegy legyen az igazi, Kíváncsian várom a Hétfőn Hétkor újabb előadását.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése